05.11.2014

Про контроль нітратів у рослинницькій продукції

Наша країна є піонером масової регламентації продуктів харчування на допустимий вміст нітратів.

У міру накопичення наукових відомостей про нітрати в рослинницькій продукції виникла необхідність розробки державних регламентів допустимого вмісту нітратів у продуктах харчування, яка здійснювалася з урахуванням специфіки виробництва і споживання продуктів, реальних фонових величин вмісту нітратів, характерних для території України.

Еколого-токсикологічна безпечність використання азотних добрив забезпечується виконанням таких умов їх застосування:

попереднього визначення вмісту (восени і навесні) нітратної та амонійної форми азоту в ґрунті;

збалансованість елементів мінерального живлення рослин;

поєднання аміачної й нітратної форми азотних добрив, узгодження термінів, способів і доз внесення їх згідно з рекомендаціями наукових закладів та агрохімічної служби;

високого рівня агротехніки, що забезпечує одержання запланованого врожаю, підвищення коефіцієнтів використання азоту ґрунтів та добрив;

використання інгібіторів нітрифікації.

Для недопущення перевищення ГДК нітратів в рослинницькій харчовій продукції необхідно:

1. Заборонити використання азотних добрив при вирощуванні картоплі і овоче-баштанних культур на ґрунтах з високим вмістом мінерального азоту. Не застосовувати під картоплю та овочі аміачну воду і безводний аміак. Гній вносити під зяблеву оранку або під попередню культуру восени.

2. Додержуватися рекомендованих норм і співвідношення азотних, фосфорних і калійних добрив. Враховувати при розрахунку оптимальні дози внесення NPK, рекомендовані нормативи затрат поживних речовин на створення 1 центнера продукції з використанням поправочних коефіцієнтів  залежно від забезпеченості елементами живлення. Застосування фосфорно-калійних добрив з азотними в оптимальних дозах і співвідношеннях знижує накопичення нітратів у рослинах.

3. Підживлення овочевих культур проводити згідно з ґрунтовою та рослинною діагностикою і закінчувати в перший період вегетації, оскільки запізнення спричиняє підвищення нітратів у продукції і погіршує лежкість.

4. Важливо дотримуватися строків садіння картоплі та овочевих культур. Запізнення на 15-20 днів збільшує вміст нітратів в картоплі на 20-25 мг/кг через затримку біологічного дозрівання бульб відносно до календарних строків збору.