08.08.2022

Огляд продовольчої безпеки та політики KSE Institute

Станом на кінець червня, через сезонні фактори Індекс доступності продовольства (ІДП) знизився до 6.5, що на 47.6% нижче за довоєнне значення, на 12% нижче ніж у першій половині червня, і на 14.9% нижче ніж у травні. Це означає, що людина із середнім доходом на кінець червня могла купити майже на 48% менше їжі порівняно з рівнем до вторгнення. Такі дані наводяться в Огляді продовольчої безпеки та політики в Україні.

Основна причина для зниження ІДП це збільшення в середній ціні «кошика продуктів харчування». Станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), ціна кошика зросла на 17.5% порівняно з ціною 23–27 травня. Причиною такого значного росту цін є сезонні фактори. Ранні овочі нового врожаю, які є дорожчими за минулорічні, почали з’являтись у магазинах, що призвело до росту цін на цибулю (+26%), картоплю (+190%), моркву (+29%) і буряк (+51%) станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 23–27 травня.

Сезонний ріст цін був посилений окупацією Херсонської області, яка є одним з лідерів виробництва овочів в Україні. Окрім того, ціни продовжують зростати через перебої у ланцюгах поставок, проблеми з логістикою та ріст цін на фактори виробництва.

Найбільший ріст ціни кошика у червні спостерігався в Хмельницькій та Одеській областях: станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), в порівнянні з 23–27 травня, ціни зросли на 22.6% та 21% відповідно.

Станом на 13–17 червня, порівняно з 23–27 травня, найбільше зросли ціни на гречку (+16%), курячі яйця (+27%), капусту (+21%) та цибулю (+14%). В цей же період знизились ціни на яловичину (-3%), сметану і масло (-1%). Станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 13-17 червня, продовжили дорожчати курячі яйці (+25%) та подешевшало борошно (-2%), пшоно (-5%) і яловичина (-1%).

Станом на кінець червня, порівняно з 23-27 травня, середня кількість доступних товарів найбільш зросла у Чернігові (+8.4%), Дніпрі (+9.5%) та Рівному (+9.4%). Ситуація з наявністю продовольства у Бахмуті – місті в лічених кілометрах від лінії фронту, що була тяжкою в травні, протягом червня не покращилась. Станом на 21 червня, середня кількість доступних товарів у категорії знизилась на 16.1%, порівняно з 23–27 червня. Після 21 червня інформація про наявність продовольства в Бахмуті недоступна. Причиною цьому є наближення лінії фронту безпосередньо до Бахмуту. Ще два міста, в яких спостерігається значне зменшення асортименту це Івано-Франківськ (-11.4%) і Полтава (-12.2%). В інших містах істотних змін у червні не відбулось.

Станом на 1 липня, порівняно з 29 травня, наявність капусти збільшилась на 30.5% в зв’язку з появою нового врожаю у магазинах. Крім того, збільшилась наявність пшона (+14.1%) та цукру (+13.2). З іншого боку, значно знизилась наявність буряку (-17.5%) у зв’язку з окупацією Херсонської області, яка є найбільшим виробником буряку в Україні. Наявність яловичини, яка була відносно низькою у травні, зросла на 6%. В інших категоріях продуктів значні зміни не спостерігались.