У Проєкті Плану з відновлення України від наслідків війни за напрямом “Нова аграрна політика” окреслений план дій в агропродовольчому секторі на період воєнного часу, післявоєнного відновлення та наступного етапу — розвитку. Про це повідомляє інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”.
План чітко надає цінності державі з точки зору того, як вона має далі розвиватися. І хоча неможливо наразі окреслити, скільки триватиме війна, є орієнтири, що післявоєнне відновлення займе 1–2 роки, а розвиток — 5–7.
Як зазначає перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, у розвитку логістики держава розраховує на підтримку європейських партнерів. Навіть якщо вона буде непряма, це все ж таки сприятиме покращенню цін, а отже дасть можливість агропродукції бути прибутковою.
Міжнародні компанії продовжують будувати плани на співробітництво з українським бізнесом, вірять в нашу перемогу і підставляють плече аграрію як партнеру.
Ще з початку війни всіх партнерів (міжнародні компанії, які працюють на аграрному ринку України) закликали максимально задіяти їхні ресурси – внутрішні та зовнішні – для залучення фінансування.
“Програма повинна працювати і нести соціально корисні цілі – це наша мета” – констатує Тарас Висоцький.
Український аграрний сектор уже давно глибоко інтегрований з точки зору міжнародних процесів. Ми маємо доступні найновіші розробки, що розвиваються з точки зору постачання технологій та експорту. І тут варто продовжувати обраний шлях, адже в інноваціях – майбутнє.
Найближчим часом кожен аграрій намагатиметься охопити як мінімум декілька напрямків. А це також означає, що портфель продуктів компаній-постачальників ресурсів ЗЗР, насіння та добрив має стати різноманітнішим. Крім того, їм доведеться бути гнучкими, бо у кожного аграрія буде своя стратегія, хоча у всіх вона направлена на диверсифікацію. Глобальна готовність є, просто треба адаптувати та навчитися пропонувати ці рішення в Україні.
Безумовно, що після перемоги сектор зміниться. Він стане ще більше стресостійким завдяки диверсифікації виробництва. Вже зараз бізнес повертається до тваринництва, спостерігається попит на теплиці та сади, на переробку, виробництво харчових продуктів з доданою вартістю. Активно вивчаються можливості використання біометану та біогазу. Деякі проєкти вже запущені. Самі ж аграрії працюватимуть за принципом “краще менше, але максимально ефективний результат”.