03.10.2022

Реакція культур на рівень кислотності ґрунту

Більшість культурних рослин краще розвивається за нейтральної або слабокислої реакції ґрунту. Різні рослини мають неоднаковий інтервал рН, сприятливий для їх росту й розвитку. Про це повідомляє AgroTimes з посиланням на журнал The Ukrainian Farmer.

Група культур, до якої належать люцерна, конюшина, цукрові та столові буряки, ріпак, капуста, добре ростуть на близьких до нейтральних, нейтральних або слаболужних ґрунтах.

Чутливі до підвищеної кислотності озима та яра пшениця, ячмінь, кукурудза, горох, соняшник, огірки, цибуля.

Для деяких рослин — жито, овес, просо, гречка, помідори, льон – характерним є широкий інтервал рН, вони слабкочутливі до кислотності й можуть непогано рости за слабкої та середньої кислотності.

Картопля й люпин краще ростуть за кислої реакції та погано за лужної і навіть нейтральної.

Державна установа “Інститут охорони ґрунтів України” допоможе відповісти на питання:

– яка кислотність ґрунту?
– яка кількість основних елементів живлення міститься у ґрунті?
– що потрібно зробити, щоб підвищити родючість ґрунту?
– скільки нітратів міститься у вирощеному врожаї?
– тощо.